PREGUNTES GENERALS SOBRE 5 AL DIA

QUÈ ÉS “5 AL DIA”?

És una campanya que promou el consum de cinc racions diàries de fruites i hortalisses. Aquesta campanya es desenvolupa a quaranta països d’arreu del món, a través de diferents institucions, associacions i empreses, amb diferents formats però amb el mateix objectiu final: conscienciar la població sobre la importància de consumir fruites i hortalisses fresques per mantenir una dieta sana i equilibrada.

PER QUÈ S’HAN DE CONSUMIR 5 RACIONS?
Perquè cinc racions de fruites i hortalisses és la quantitat mínima recomanada per metges i dietistes que l’ésser humà necessita per a una correcta alimentació. A més, corresponen a la recomanació actual de l’Organització Mundial de la Salut per a una alimentació saludable.
Les fruites i les hortalisses aporten nutrients essencials per al cos humà gràcies a la seva riquesa en vitamines, sals minerals, fibra i carbohidrats. Però no és aquest l’únic motiu pel qual cal ingerir, diàriament, cinc o més racions d’aquests productes frescos. La prevenció de malalties que apareixen a l’edat adulta s’ha d’iniciar durant els primers anys de la nostra vida. Ja de grans, la ingesta de productes frescos consolidarà uns hàbits alimentaris saludables, que constituiran el fonament per mantenir un estat nutricional adequat i un bon nivell de salut.

QUÈ ÉS UNA RACIÓ?
Hi ha diferents formes de definir què és una ració. Podem definir-la com la quantitat de fruites o hortalisses que caben a la mà. Exemple d’algunes racions: una poma, una taronja, un kiwi i mig, un plat mitjà de verdures o un bol d’amanida de fruites.
També es denomina ració la quantitat o porció d’aliment adequada a la capacitat d’un plat “normal” per a cada comensal. Pel que fa a fruites i hortalisses, una ració seria: per a fruites grans, com la síndria o el meló, una bona porció; per a fruites mitjanes, com la poma, el plàtan i la taronja, una peça de fruita; per a fruites petites, com el raïm, les que caben en una tassa de llet. També es considera una ració un got de suc de fruites o hortalisses 100% natural (150 ml), un bol d’amanida, mitja tassa de pèsols o un quart de tassa de fruits secs. (Font: www.frutasyhortalizas.com)

QUIN PAPER JUGUEN LES FRUITES I LES HORTALISSES EN LA PIRÀMIDE ALIMENTÀRIA?
Un paper molt important. Després de l’aigua, les fruites i les hortalisses són els aliments que hem de consumir amb més freqüència i quantitat per mantenir una dieta equilibrada. Per això són a la base de la piràmide.

Cal dir que no hi ha cap aliment que per si sol aporti tots els nutrients que el nostre organisme necessita. Així, només la varietat de productes i la ingesta de les racions adients de cadascun permetran un bon creixement dels infants.


PREGUNTES RELACIONADES AMB EL FUNCIONAMENT DE LA CAMPANYA DE MERCABARNA

QUI ORGANITZA AQUESTA CAMPANYA?
La campanya “5 al dia” és una iniciativa conjunta de Mercabarna i l’Associació Gremial de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província (AGEM), que es va engegar el 1998.

EN QUÈ CONSISTEIX LA CAMPANYA “5 AL DIA”?
L’eix central de la campanya consisteix en una visita a les instal·lacions de Mercabarna, on els infants descobreixen la gran varietat de fruites i hortalisses que poden menjar, en tasten algunes i es consciencien de la importància que tenen per a una alimentació saludable. Al voltant d’aquesta activitat se’n desenvolupen tres més, que es complementen: dos treballs a l’escola, un de previ i un altre de posterior a la visita, i un treball a casa.

QUI HI POT PARTICIPAR?
La campanya va adreçada als alumnes d’escoles públiques, privades i concertades de tot Catalunya que cursen 4t de primària (9-10 anys).

QUIN ÉS EL SEU OBJECTIU?
La campanya “5 al dia” té com a principal objectiu promoure el consum de fruites i hortalisses entre els infants, així com entre les seves famílies i les escoles que els formen, donant a conèixer les bondats d’aquests productes.

QUÈ S’HA DE FER PER PARTICIPAR-HI?
Les inscripcions per al curs vinent s’obren el 4 de juny. Per participar-hi heu de trucar al telèfon 935 562 000 , o enviar un correu electrònic a agem5aldia@agem.mercabarna.com.

COM S’ARRIBA A MERCABARNA?
Arribar a Mercabarna és molt senzill. Aquí teniu un mapa interactiu on podreu veure les diverses rutes d’arribada.

AMB QUI PUC CONTACTAR SI TINC MÉS DUBTES?
Amb els organitzadors de la campanya: l’Associació Gremial de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província (AGEM) i Mercabarna.

AGEM

C/ Major de Mercabarna, 75
Pavelló G, 2a planta
Mercabarna
08040 Barcelona

Tel.: 935 562 0 00
Fax: 935 562 006
E-mail: agem@agem.mercabarna.com
Web: agem.mercabarna.com

MERCABARNA

C/ Major de Mercabarna, 76
Centre Directiu, 5a planta
Mercabarna
08040 Barcelona

Tel.: 935 563 0 00
Fax: 935 563 120 – 933 352 940
E-mail: mb@mercabarna.cat
Web: www.mercabarna.cat

PREGUNTES RELACIONADES AMB ELS BENEFICIS DE LES FRUITES I HORTALISSES PER A LA SALUT

QUINS BENEFICIS APORTEN LES FRUITES I HORTALISSES AL NOSTRE ORGANISME?
Les fruites i les hortalisses aporten nutrients essencials per al cos humà gràcies a la seva riquesa en vitamines, sals minerals, fibra i carbohidrats.

QUINA ÉS LA IMPORTÀNCIA DEL COLOR DE LES FRUITES I HORTALISSES?
Podem classificar les fruites i hortalisses en cinc colors: vermell, verd, blau/morat, blanc i groc/taronja. Cada color té compostos químics diferents (fitoquímics) amb propietats saludables diferents. D’aquesta forma, per gaudir de tots els beneficis que aporten els diversos fitoquímics, és necessari menjar fruites i hortalisses de colors diferents. A més, incloure a l’àpat una mica de fruites i hortalisses de cada color facilita el consum de les cinc racions diàries recomanades.

QUÈ SÓN ELS FITOQUÍMICS?
Els fitoquímics són compostos bioactius que es troben de forma natural en fruites, hortalisses i llegums, i que al nostre organisme li serveixen per prevenir malalties com el càncer. Alguns d’ells tenen acció antioxidant.

QUÈ SÓN ELS ANTIOXIDANTS?
Els antioxidants són compostos químics presents naturalment en la major part de les hortalisses i fruites. Són importants perquè prevenen el dany cel·lular, ja que estabilitzen els oxidants o radicals lliures que es formen al nostre organisme de manera natural quan s’utilitza l’oxigen. Tenen efecte antioxidant algunes vitamines (C, E, carotenoides, betacarotens), diverses substàncies químiques presents en els aliments (fitoquímics) i altres compostos com són els fitoestrògens, el glutatió, alguns fenols, els flavonoides, etc.
A més de trobar-los en les fruites i hortalisses, també tenen propietats antioxidants altres aliments com ara el te i espècies com l’orenga.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT CONSUMIR FIBRA?
La fibra disminueix l’absorció de glucosa, contribueix a disminuir els nivells de colesterol, augmenta la sacietat i evita el restrenyiment. Es troba en general en hortalisses, fruites, llegums i cereals integrals com la civada, l’ordi o el sègol.

Utilitzem les galetes per millorar els nostres serveis i oferir-te una bona experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu us.

Veure política de galetes Tanca pop-up