Oliva

(Olea europaea)

Fruit de forma més o menys allargassada. El color és molt divers, segons la varietat, pot anar des del groc verdós passant pels marrons fins al negre. El mateix passa amb les dimensions. Els sabors varien també segons les varietats, poden anar del dolç al salat.

    • Gen
    • Feb
    • Mar
    • Abr
    • Mai
    • Jun
    • Jul
    • Ago
    • Set
    • Oct
    • Nov
    • Des
    • Cultiu a l'aire
    • Cultiu forçat en hivernacle
    • Conservació en càmeres frigorífiques
    • Producte de varies procedències
    • Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)

Traducció del nom

Català: Oliva
Castellà: Aceituna
Anglès: Olive

Categoria

Hortalissa

Família

Comercial: Hortalissa de fruit
Científica: Oleàcia

Varietats

Les olives reben noms diferents, segons les comarques on es conreen i és freqüent anomenar de la mateixa manera les varietats ben diferenciades, segons l’indret.

Valor nutricional

135 calories per cada 100 grams

Grams que fan una ració

250 grams

Propietats/beneficis

Avui dia ningú posa en dubte les propietats benignes de l’oli d’oliva, ja que s’ha demostrat la seva acció eficaç a l’hora de prevenir les malalties coronàries, regulant el nivell de colesterol a la sal. Així mateix, pel seu contingut en vitamines A, D, K i, especialment, E, és considerada com un dels aliments vegetals més nutritiu. L’oliva també té propietats laxants i és un activador hepàtic i biliar.

Formes de preparació i consum

El principal ús de l’oliva és en forma d’oli, que és una de les peces imprescindibles de la dieta mediterrània. L’oli d’oliva s’utilitza en diferents tipus i graduacions, tant per cuinar aliments com en cru per amanir diferents menjars i preparar nombroses salses. Les olives, encara que no són comestibles just després d’haver-se recol·lectat, són delicioses com a guarnició de nombrosos plats i com a aperitiu un cop curades en les seves diverses formes (verdes, negres, farcides, etc.).

L’arbre on creix i les seves curiositats

Olivera

Es creu que l’oliva és originària de la zona compresa entre Síria, Palestina i Iran, d’on va passar a Àsia Menor, Grècia i Àfrica. Posteriorment, es va estendre per tota la conca mediterrània. En temps més recents, es va introduir el seu cultiu a zones com Amèrica, Austràlia, Xina i Sud-àfrica.

Les principals zones de producció d’oliva i d’oli d’oliva són Espanya, Itàlia, Grècia, Turquia, Tuníssia, Marroc, Síria, Portugal i Argentina.

Utilitzem les galetes per millorar els nostres serveis i oferir-te una bona experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu us.

Veure política de galetes Tanca pop-up