Ametlla

(Amygdalus communis)

Fruit de l’ametller.

    • Gen
    • Feb
    • Mar
    • Abr
    • Mai
    • Jun
    • Jul
    • Ago
    • Set
    • Oct
    • Nov
    • Des
    • Cultiu a l'aire
    • Cultiu forçat en hivernacle
    • Conservació en càmeres frigorífiques
    • Producte de varies procedències
    • Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)

Traducció del nom

Català: Ametlla
Castellà: Almendra
Anglès: Almond

Categoria

Fruita

Família

Comercial: Fruit sec
Científica: Rosàcia

Varietats

Desmai Llargueta, Desmayo Rojo, Marcona

Valor nutricional

620 calories per cada 100 grams

Propietats/beneficis

L’ametlla és un dels aliments més potents de la natura, molt generadors de calor per la gran quantitat de greixos que contenen, i generadors d’energia muscular per la seva riquesa en hidrats de carboni. Aquest fruit conté una gran proporció de sals, entre les quals predomina el fòsfor, fet que el fa més útil per als que realitzen un gran treball intel·lectual i per als malalts del sistema nerviós. També conté potassi, magnesi, calci i vitamines A i B. La proteïna de l’ametlla és de les més completes, ja que posseeix la majoria dels aminoàcids necessaris per a la vida.

Formes de preparació i consum

L’ametlla té nombroses aplicacions: prenent-se seques, fregides i salades amb pell o sense pell, triturades, en forma de llet o en forma de farina. Són molt emprades en la rebosteria tradicional dels països mediterranis, formant part d’ametllats, polvorons, torrons, pastissos, ametlles garapinyades, etc. També s’utilitzen molt per acompanyar plats de carns o peixos i per a la preparació de gelats.

L’arbre on creix i les seves curiositats

Ametller

L’ametller procedeix de les regions muntanyoses de l’Àsia Central, trobant-se nombroses formes espontànies a les muntanyes que s’estenen des de la regió xinesa de Tian Xan fins al Kurdistan, a través del Turquistan, Afganistan i Iran.

El cultiu de l’ametlla es va estendre des de molt antic per tota la conca del Mediterrani. Actualment, es cultiva per àmplies zones del planeta, sent els principals països productors els Estats Units, Espanya, Xina, Itàlia, Iran, Grècia i Turquia.

Utilitzem les galetes per millorar els nostres serveis i oferir-te una bona experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu us.

Veure política de galetes Tanca pop-up