Aranja

(Citrus maxima)

Fruita de forma rodona que pot arribar a 15 cm de diàmetre. La pell pot ser llisa o rugosa i quan arriba a madurar té tonalitats des del groc fins al taronja vermellós. La polpa es compon de 10 o 12 grills sucosos de gust lleugerament amarg.

    • Gen
    • Feb
    • Mar
    • Abr
    • Mai
    • Jun
    • Jul
    • Ago
    • Set
    • Oct
    • Nov
    • Des
    • Cultiu a l'aire
    • Cultiu forçat en hivernacle
    • Conservació en càmeres frigorífiques
    • Producte de varies procedències
    • Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)

Traducció del nom

Català: Aranja
Castellà: Pomelo
Anglès: Grapefruit

Categoria

Fruita

Família

Comercial: Cítric
Científica: Rutàcia

Varietats

Marsh, Star Ruby, Rio Red

Valor nutricional

30 calories per cada 100 grams

Grams que fan una ració

150-200 grams

Propietats/beneficis

Té menys àcids que la llimona, però no arriba a ser tan dolça com la taronja. Les propietats, però, són molt semblants a les d’aquestes dues fruites. L’aranja és rica en àcids cítrics i en vitamines (sobretot C), així com en sals minerals (fòsfor, calci, magnesi, ferro, coure, manganès), que són molt bones per al creixement. Així mateix, els seus principis amargs i olis volàtils fortifiquen els pulmons. L’aranja també estimula l’activitat física i intel·lectual i, a més, és un aliment activador hepàtic, evita les hemorràgies, depuratiu, digestiu, diürètic, laxant i refrescant. Finalment, les flors de l’aranja serveixen per preparar infusions que afavoreixen la respiració

Formes de preparació i consum

L’aranja ha de consumir-se durant tot l’any, però principalment a l’hivern. La manera més corrent de menjar-la és en forma de suc, al natural o tallada i endolcida amb mel o sucre. Les aranges més sucoses són les més pesades i fermes. També s’utilitzen per elaborar macedònies, amanides, melmelades, gelees, almívars i còctels.

L’arbre on creix i les seves curiositats

Aranger

L’aranger és un arbre procedent de la Xina, on des de l’antiguitat existeix el costum de consumir aquesta fruita en iniciar els menjars, com a aperitiu. En aquest país oriental, l’aranja es considera com un regal molt apreciat durant l’Any Nou. Els americans van copiar el costum de menjar aquesta fruita abans dels àpats i van aclimatar l’arbre al seu país. Actualment, els Estats Units són els consumidors d’aranja per excel·lència.

Actualment, es cultiva a zones tropicals i subtropicals d’Amèrica, Àfrica i la conca mediterrània. Els principals països productors són els Estats Units, Xina, Israel, Cuba, Argentina, Mèxic, Sud-àfrica, Turquia i Espanya (València, Alacant, Múrcia, Sevilla, Cadis, Màlaga, Huelva, Castelló).

Utilitzem les galetes per millorar els nostres serveis i oferir-te una bona experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu us.

Veure política de galetes Tanca pop-up