Cirera

(Cerasus avium)

Fruit de color entre groc vermellós i roig intens. Té una polpa de color rosa o blanquinosa que té un sabor dolç. La seva forma depèn molt de la varietat. Acostuma a presentar-se amb el peduncle, i el diàmetre de la cirera oscil·la al voltant d’1,5 i 2 cm. D’entre les varietats d’aquesta fruita, 900 tenen un sabor dolç i 300 són àcides.

    • Gen
    • Feb
    • Mar
    • Abr
    • Mai
    • Jun
    • Jul
    • Ago
    • Set
    • Oct
    • Nov
    • Des
    • Cultiu a l'aire
    • Cultiu forçat en hivernacle
    • Conservació en càmeres frigorífiques
    • Producte de varies procedències
    • Producte de contraestació (de l’hemisferi sud)

Traducció del nom

Català: Cirera
Castellà: Cereza
Anglès: Cherry

Categoria

Fruita

Família

Comercial: Fruita de pinyol
Científica: Rosàcia

Varietats

Bing, Burlat, Cristobalina, Cua Llarga, Napoleon, Picota (Vermella, Negra), Prime Giant, Ruby, Stark-Hardy, Summit, Sunburst, Sweetheart, Van

Valor nutricional

77 calories per cada 100 grams

Grams que fan una ració

150 grams

Propietats/beneficis

La riquesa de les cireres en hidrats de carboni representa una apreciable aportació de calories i una important quantitat de sals minerals (potassi, sodi, calci i magnesi) i vitamines (A, B i C). Aquest alt contingut en sucres i sals minerals fa que sigui molt aconsellable per al creixement de nens, i per a les dietes de diabètics i persones grans. La cirera té veritables propietats diürètiques i depuratives, així com laxants, gràcies a la fibra de cel·lulosa que contenen. Aquesta fruita té unes excel·lents propietats curatives. El seu consum prevé del càncer i redueix el nivell d’àcid úric a la sang, fet pel qual és també beneficiosa per prevenir la gota. Així mateix, la cirera també s’ha utilitzat en tractaments de reumatisme i en la desinfecció d’intestins.

Formes de preparació i consum

La manera més saludable de menjar les cireres és crues, ja sigui fresques o seques, a condició que estiguin madures. També es poden consumir en forma de melmelada o de compota, confitades en sucre, sorbets, pastissos, gelats, etc. D’altra banda, si se sotmeten a ebullició per elaborar melmelades o conserves, les proteïnes i les vitamines es destrueixen quasi totalment.

L’arbre on creix i les seves curiositats

Cirerer

Es creu que la cirera és nadiua d’Europa, des de la Península Ibèrica al Caucas.

Els principals països productors de cirera són els Estats Units, Alemanya, Itàlia, França, Hongria i Espanya (Saragossa, Càceres, Barcelona, Castelló, Alacant, Rioja, Salamaca, Granada, Jaén, Lleó).

Utilitzem les galetes per millorar els nostres serveis i oferir-te una bona experiència de navegació. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu us.

Veure política de galetes Tanca pop-up